Kortrijk opgenomen in het Unesco-netwerk van Creatieve Steden

2017

Kortrijk is in het domein van design toegetreden tot het internationale UNESCO Creative Cities Network.

Cultuur

Kortrijk is op 31 oktober 2017 opgenomen in het UNESCO Creative Cities Network (UCCN). Dat is een wereldwijd netwerk van steden die creativiteit gebruiken als hefboom voor duurzame ontwikkeling. Het netwerk bestaat sinds 2004 en is onderverdeeld volgens zeven creatieve sectoren: vakmanschap en volkskunst, design, film, gastronomie, literatuur, mediakunst en muziek. Kortrijk treedt tot het netwerk toe in het domein van design. In totaal zijn er 64 nieuwe steden opgenomen in het netwerk.

Ongeveer gelijktijdig met de lancering van het UCCN is in Zuid-West-Vlaanderen ‘Designregio Kortrijk’ opgericht: een initiatief van de Stad Kortrijk, met als medestichters Biennale Interieur, intercommunale Leiedal, Kamer van Koophandel Voka West-Vlaanderen en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Opzet van Designregio Kortrijk is het bundelen en versterken van initiatieven rond creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Design en ‘design thinking’ dienen daarbij als leidraad.

Kortrijk is de tweede Belgische stad die lid wordt van het Unesco-netwerk van Creatieve Steden. Gent is sinds 2009 lid van het netwerk in het domein van muziek. Het netwerk telt 180 steden in 72 landen.