Help de oceanen beschermen

2017

Jongeren lanceren petitie voor de bescherming van de oceanen.

Natuurwetenschappen Cultuur

Het Mariene Werelderfgoedprogramma van Unesco heeft een internationale petitie gelanceerd om het bewustzijn te vergroten voor het belang van de bescherming van de oceanen. De campagne is officieel gelanceerd op 8 juni 2017, Wereld Oceanen Dag, in New York tijdens een VN-conferentie in het teken van Duurzaam Ontwikkelingsdoel 14: Behoud en maak duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen.

Een dertigtal kinderen die nabij mariene werelderfgoedsites wonen (Hawaii, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika, Alaska, Soedan, Waddeneilanden, enz.) lanceerden deze symbolische actie zelf in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Met de campagne roepen ze regeringsleiders en burgers op om hun voorbeeld te volgen en de oceanen te beschermen voor alle toekomstige generaties. De petitie vaart onder de vlag #MyOceanPledge.

Vlaanderen is één van de vier partners die het mogelijk maakten om de campagne #MyOceanPledge te lanceren. Minister-President Geert Bourgeois ondertekende ook zelf de Ocean Pledge en riep de burgers op hetzelfde te doen. Afgevaardigde Geert De Proost ondertekende samen met Directeur-generaal van UNESCO, Irina Bokova, prins Albert II van Monaco,en acteur Adrian Grenier (UN Environment Programme Goodwill Ambassador), de belofte om de oceanen te beschermen.

De Vlaamse overheid steunt het Mariene Werelderfgoedprogramma, geleid door de Vlaamse Fanny Douvere, al sinds de oprichting ervan in 2005 vanuit het Algemeen Vlaams Unesco Trustfonds (FUT). Sinds de oprichting van het Mariene Werelderfgoedprogramma zijn er 16 nieuwe mariene gebieden ingeschreven op de Werelderfgoedlijst: een verdubbeling van de oppervlakte beschermd gebied. Er staan nu 49 gebieden uit 37 landen op de Lijst. Samen goed voor 10% van alle beschermde mariene gebieden.