Door Vlaamse Unesco Commissie gelauwerde documentaire op filmfestival Rotterdam

2018

'Les deux visages d'une femme Bamiléké', winnaar van de Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie op het Afrika Filmfestival 2017, is te zien tijdens het Internationaal Filmfestival Rotterdam.

Cultuur

Les deux visages d'une femme Bamiléké van de Belgisch-Kameroense cineaste Rosine Mbakam is geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) dat plaatsvindt van 24 januari tot 4 februari 2018. Deze documentaire is tijdens de 22ste editie van het Afrika Filmfestival bekroond met de Prijs van de Vlaamse Unesco Commissie. Deze Prijs lauwert de beste documentaire.

Synopsis

Een jonge vrouw, geëmigreerd naar Europa, keert terug naar haar geboorteland Kameroen. De film toont de hereniging met haar moeder. Een reünie opgebouwd rond plaatsen die een belangrijke rol speelden in haar kindertijd. Twee verschillende wegen die elkaar kruisen rond de tradities die ten grondslag liggen van hun uiteenlopende persoonlijkheden. Ze gaat op zoek naar de verborgen gevoelens en verhalen van de vrouwen van haar gemeenschap, de vrouwen die haar mee gevormd hebben tot wie ze nu is, om zo haar eigen verhaal te ontdekken.

Afrika Filmfestival

De vzw Afrika Filmfestival organiseert jaarlijks een internationaal filmfestival in Leuven. Het festival beperkt zich niet tot filmvertoningen, maar omvat ook debatavonden en andere activiteiten. Deze initiatieven dienen een meervoudig doel: uitdrukking geven aan de culturele diversiteit in Afrika; ontkrachting van stereotype beelden over de Afrikaanse samenlevingen, in het bijzonder in de noordelijke landen waar nog steeds een ondertoon van discriminatie en racisme aanwezig is in het denken over Afrika; samenbrengen van de diverse maatschappelijke groepen in eigen land, met sterke aandacht voor de Afrikaanse gemeenschappen die hier wortel hebben geschoten.

De Vlaamse Unesco Commissie is partner van het Afrika Filmfestival vanuit de overtuiging dat dit culturele evenement een tastbare bijdrage levert aan de verwezenlijking van de basisfilosofie van Unesco. Door zijn aandacht voor diversiteit, vrijheid van meningsuiting en interculturele dialoog draagt het festival bij aan vredesopbouw en verdraagzaamheid in onze hedendaagse samenleving.